JBL kolonnehøyttalere

JBL kolonnehøyttalere
For å velge riktig høyttaler til et prosjekt, må vi vite hva den skal brukes til og hvor den skal plasseres. I mindre lokaler, som små møterom eller klubbscener, vil en point-source løsning som regel være tilstrekkelig. Selv om vi akustisk taper 6 dB lydenergi per dobling av avstand, vil vi rett og slett ikke ha nok plass til å bedømme lyddekningen som særlig ujevn.

I større rom derimot, som aulaer, kirker eller konsertscener, vil en point-source-løsning bare være tilfredsstillende for publikummere som står nærme høyttaleren. Se for deg to personer (to point-sourcer) ha en samtale i en klangfull kirke. Hvis personene står i hver sin ende, er det vanskelig å høre hva den andre sier. Men jo nærmere de kommer hverandre, desto mer direktelyd hører de, og taletydeligheten blir bedre.

I slike installasjoner, med store rom og utfordrende akustikk, er det mer hensiktsmessig å løse jobben med en kolonnehøyttaler (line-array).

En line-array-høyttaler har en rekke drivere som er montert vertikalt over hverandre, med en karakteristikk som oppfører seg mer som direktive linjer enn en bue (point-source). På den måten kan vi styre lydenergien dit vi vil ha den, slik at hver publikummer får mest mulig direktelyd. Samtidig reduserer vi mengden feilfokusert lyd som bidrar til romklang.

JBL CBT

JBL CBT er en serie passive høyttalere med nettopp disse egenskapene. Den patenterte CBT-teknologien (Constant Beamwidth Technology) krever ingen DSP; tilpasninger for bruksområde gjøres i stedet via mekaniske switcher på høyttalerne. Teorien bak CBT er relativt hardcore, men spesielt interesserte kan lese mer om den her: https://jblpro.com/en/site_elements/tech-note-volume-1-35

JBL CBT kommer i flere ulike størrelser, i sort og hvit finish. Alle modeller (med unntak av CBT1000) har innebygget trafo for 70V/100V, og opphengsbrakett følger med i esken. Opplegg for utendørs montering er tilgjengelig som tilleggsutstyr (IP-55). SE PRODUKTENE HER.

JBL Intellivox

For svært utfordrende akustiske miljøer vil man ønske så mye kontroll som overhodet mulig. JBL Intellivox er en serie aktive høyttalere som lar deg styre hver enkelt driver individuelt, ved hjelp av JBLS DDS-teknologi (Digital Directivity Synthesis). På den måten kan man lage en asymmetrisk vertikal høyttalerkarakteristikk, med jevn dekning over et svært stort område. Følgelig er JBL Intellivox ideell i store rom som katedraler, jernbanehaller og flyplasser. SE PRODUKTENE HER.


Vil du lære mer om JBL kolonnehøyttalere? Last ned JBL Columns Series Design Guide her.

Trenger du hjelp til et prosjekt? Kontakt Øystein, Jan-Stefan eller Kjetil.

Skriv en kommentar
Bare registrerte brukere kan legge igjen kommentarer.
Filtrer
Sort
display