Lydkort til hjemmestudio

Lydkort til hjemmestudio

En av de viktigste komponentene i et hjemmestudio er lydkortet. Her finnes det en jungel å velge blant, både når det kommer til størrelse, funksjon og format.

USB:

Den mest vanlige standarden er USB-lydkort. Disse er kompatible med både Windows, Mac OS, og i noen tilfeller også iOS og Linux. USB er også interkompatible mellom standardene 1, 2 og 3.

USB-lydkort gir noe latency (minimum ca 6 ms), som kan oppleves forstyrrende dersom man skal gjøre opptak av rytmiske ting. De fleste produsenter av lydkort har løst dette ved at man kan lage egne forsinkelsesfrie sub-mikser av inngangene på lydkortet og returen fra software.

Med mindre du skal flytte store mengder data på en gang (gjøre opptak/avspilling av mer enn ca 64 kanaler), er det liten forskjell i ytelse mellom USB2 og USB3.

Se komplett oversikt over våre USB-lydkort her.

Thunderbolt:

Thunderbolt er en motorvei til hovedkortet, som generelt gir svært god ytelse hva gjelder både databåndbredde og latency. Hva sistnevnte angår, så kan den settes så lavt at den ikke vil være merkbar (for de aller fleste av oss).

Det er mye forvirring det ute hva gjelder de ulike Thunderboltformatene, og det med rette. Her skal vi forsøke å gi en forklaring:

Thunderbolt 1/2:

Dette formatet bruker pluggtypen «Mini Displayport», som er å finne på mange Windows laptop’er. Det betyr dermed ikke at porten på din Windows laptop er Thunderbolt-kompatibel. Da må den nemlig ha dette symbolet: 

Thunderbolt 3:

Thunderbolt 3 benytter pluggtypen USB-C. Igjen er det ikke garantert at denne er Thunderbolt-kompatibel. Se etter dette symbolet: 

Thunderbolt-standarden er bakoverkompatibel, og vil fungere om hverandre med enkle kabeloverganger.

Se komplett oversikt over våre Thunderbolt-lydkort her.


PCIe:

PCI-kort monteres direkte på hovedkortet, og gir generelt svært god ytelse hva gjelder både databåndbredde og latency. Ofte kommer en slik løsning med breakout-boks for de fysiske inn- og utgangene.

I den senere tid har laptop’er og stasjonære maskiner uten PCI (iMac) blitt mer utbredt. Da kan Thunderbolt PCI-chassis benyttes, med tilsvarende ytelse.

Se komplett oversikt over våre PCI-lydkort her.

Firewire:

FireWire 400/800 er en døende standard, men er fremdeles kompatibel med Thunderbolt via overgangskabel. Ytelsesmessig er Firewire ca tilsvarende USB2.

Utvide antall inn/utganger via ADAT

Mange av lydkortene, enten de er USB eller Thunderbolt, kommer med ADAT-porter. Disse kan bære 8 kanaler lyd @ 24 bit/48 kHz. Det finnes en rekke 8-kanals mikrofonforsterkere med ADAT på markedet. Klikk her for å se vårt utvalg.

Skriv en kommentar
Filtrer
Sort
display