LydRommet

Ledende leverandør av profesjonell lyd

Referanser

Nytt lydanlegg i Østbanehallen

Publisert: 10.09.15 kl. 13:52

I krevende akustiske forhold fikser JBL Intellivox biffen.

Den gamle Østbanehallen er en bygning med lang historie, og både indre og ytre fasade, samt selve hallen på 8000 m2, er fredet. Siden 2013 har bygningen vært lukket for oppussing, men nå står den gamle jernbanehallen ferdig, med lyse vegger og svart tak, avbrutt av glassflater som slipper dagslyset ned.

Hallen, som nå skal gå under navnet "Ø", har åtte spisesteder, en isbar, fire butikker og et 500 m2 stort matutsalg. Målet er å tiltrekke Oslofolk, så vel som turister og pendlere.

I begynnelsen av september 2015, fikk hallen et nytt lydanlegg, prosjektert og installert av LydRommet. Valg av hovedhøyttalere falt på JBL Intellivox DSX280; en 2,8 meter høy søylehøyttaler med helt spesielle egenskaper.

Om JBL Intellivox

I vanskelige rom med lang etterklangstid er det viktig å bruke høyttalere som gir mest mulig direktelyd og minst mulig refleksjoner fra gulv, vegger, tak og andre reflekterende flater. Med JBL Intellivox høyttalere er det mulig å kontrollere den vertikale responsen, og styre lyden dit du vil ha den - direkte mot lytteren.

Hemmeligheten liger i den patenterte DDS-teknologien. DDS (Digital Directivity Synthesis) er en meget avansert metode for å gi høyttaleren en kompleks vertikal utstrålingskarakteristikk, optimalisert til det enkelte rom. Man begynner med en modell av rommet og definerer det ønskede dekningsareal og tilsvarende for arealer hvor ønsker å begrense direktelyden.

Ut i fra høyttalerens plassering i modellen kalkuleres det komplekse filtre for hvert element i arrayet, hvor frekvens, nivå og fase optimaliseres for å gi høyttaleren den ønskede utstråling. Den aktuelle modell i Østbanehallen (DSX) er spesielt egnet for komplekse rom med nivåforskjeller (teater, auditorier, arenaer), eller der forholdene krever montering høyere enn 0,75 m over publikum. 

Øvrig utstyr

I tillegg til Intellivox, ble det også installert JBL CBT70 og de nye JBL Control HST. CBT70 er en kolonnehøyttaler med 16 stk 1" og 4 stk 5" basselementer, som gir jevn frekvensgang i hele dekningsområdet. HST er en revolusjonerende vegghøyttaler med to vinklede elementer som gir tilnærmet 180 graders dekning. 

Lyden prosesseres sentralt i en BSS Soundweb BLU-100, med distribusjon via Ethernet på fiber og CAT5. Tre stk av den nye BSS BLU-DAN (BLUlink til Dante converter) er bindeledd mellom overnevnte BLU-100, en BLU-50 og forsterkeren Crown DCi4|300N. Det er også lagt opp til enkel betjening for brukerne på et BSS Contrio EC4-BV panel.

Vi anbefaler alle å ta en tur til nye Ø, for å inspirere både hørsel og gane!


Referansearkiv Referansearkiv Referanser