LydRommet

Ledende leverandør av profesjonell lyd

Nyheter

Bruk av Phonak som digital teleslynge

Publisert: 20.04.16 kl. 13:00

Enklere installasjon og langt bedre lydkvalitet enn konvensjonell slynge

Alle offentlige bygg har krav om å tilrettelegge for brukere av høreapparat. Den konvensjonelle måten å løse dette på, er å installere teleslyngekabel i vegg/gulv, med tilhørende teleslyngeforsterker. Dette er en relativt omfattende prosess, som krever god planlegging i en tidlig fase av prosjektet, og sertifisering først når hele installasjonen er ferdigstilt.

Fra en brukers ståsted er ikke konvensjonell teleslynge en ideell løsning. Signalet er ofte støyfullt og svakt, dekningen ujevn, og eventuelle slynger i nærliggende rom skaper interferens.

Med Phonaks digitale løsning befinner teleslyngen seg rundt halsen på brukeren. Dette eliminerer alle problemene skissert ovenfor. Samtidig er løsningen svært enkel å etter-installere, uten noen form for inngrep i interiør eller bygningsmasse.

Om Phonak Roger

Phonak Roger transmitterer i 2,4 GHz-båndet, med adaptiv frekvenshopping, noe som sikrer stabil drift, uten interferens eller drop-outs.

Systemet består av en stasjonær sender med linjeinngang på XLR. Senderen har en rekkevidde på ca 40 meter i fri sikt (for installasjoner i større rom, anbefaler vi det analoge Phonak FM-systemet, med ekstern antenne og høyere effekt).

Hva mottakere angår, så har alle nyere Phonak høreapparat allerede Roger-teknologien innebygget, med kompatibilitet mot alt av Roger utstyr. Brukere av øvrige apparater får utdelt en liten og diskret mottaker, med halsbåren teleslynge. I motsetning til et IR- system, kan disse mottakerne lett skjules under et klesplagg, uten at rekkevidden svekkes i nevneverdig grad.

Ved installasjoner med flere rom, kan man benytte såkalte WallPilots. Dette er vegghengte bokser som automatisk programmerer mottakerne til rommets frekvens i det man passerer den (med en avstand nærmere enn ca 1,5 meter). Dette gjør både at brukeren kan bevege seg fritt i et lokale, og at systemet blir enkelt å administrere for husets utstyrsansvarlige.

Ulike typer installasjoner

Kulturhus/teatre:

I de fleste store saler finnes det allerede en systemprosessor, der miksepulten, AV-anlegget, varslingssystemet og overhengende scenemikrofoner er tilkoblet. Installatøren av denne prosessoren kan derfor enkelt lage en matrise der alle disse kildene summeres til en mono linje, som så går til Phonak-senderen.

For sidescener og mindre steder, vil det ofte være tilstrekkelig å fastmontere scenemikrofoner, som enten går via mikseren, eller, ved akustiske konserter, rett til senderen.

Av norske referanser på Phonak teleslynge, kan vi nevne Kilden Kulturhus, Trøndelag Teater og Norges Musikkhøgskole.

Skoler:

Til skolesammenheng finnes det en lommesendervariant med myggmikrofon. En tilleggssender med to linjeinnganger (for oppkobling mot AV-anlegg og varslingssystem) monteres i samme rom. Denne tilleggssenderen fungerer også som lader for lommesenderen, når denne ikke er i bruk.

Kompleksiteten på en installasjon avhenger selvsagt av antall rom. Brukere kan dessuten ha tilrettelagt for Roger i selve høreapparatet, med kompatibilitet mot WallPilot frekvensprogrammerer (beskrevet over), noe som fjerner behovet for halsbåren slynge.

Møterom:

Møteromsinstallasjoner er også fullt mulig å løse med Phonak Roger. I sin enkleste form kan man benytte lommesenderen med innebygget mikrofon, men best resultat oppnås ved bord- eller takmikrofoner via en DSP-enhet.

Kontakt are@lydrommet.no for mer informasjon

For å laste ned denne artikkelen i pdf-versjon: Klikk her

Nyhetsarkiv Nyhetsarkiv 2016

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt:

Are
Terjeson

Are Terjeson