LydRommet

Ledende leverandør av profesjonell lyd

Nyheter

Widerøes kabinsimulator i Bodø

Publisert: 07.11.13 kl. 15:23

I sitt hovedkvarter i Bodø har Widerøe et omfattende opplærings- og treningssenter. Blant inventaret her er en flysimulator av den noe uvanlige sorten, nemlig en kabinsimulator.

Her foretas trening av kabinpersonale, og kapteiner og styrmenn driller sammen med kabinpersonale på å takle forskjellige typer nødssituasjoner.

Mål: En realistisk opplevelse

Simulatoren består av et ekte flyskrog med komplett inventar. Denne er montert på hydrauliske ben, som sammen med et lydanlegg bestående av finurlig plasserte høyttalere både i og utenfor flyskroget, sørger får å gjøre opplevelsen så realistisk som mulig.

Utfordringen kom til Lydrommet i 2008, da Widerøes teknikere ønsket å gjøre en omfattende oppgradering av styringen til lydanlegget. Hittil hadde dette vært løst med releer og løse lydmoduler, men man innså at det ville bli svært komplisert og kostbart hvis man skulle implementere alle funksjoner og logikk fra flyet sammen med funsjonalitet for operatør, instruktør og effektlydanlegg. Systemet skulle fungere slik som i flyet, med kommunikasjon, signallering og oppkall – både internt i cockpit, i kabin, og mellom cockpit og kabin.

En oppgave for BSS Soundweb

Etter å ha fått forespørselen, tenkte vi ganske raskt at dette må jo være en perfekt jobb for BSS Soundweb, spesielt med funksjonene for logikk i London-serien. Vi gjorde raskt en opptelling av antall I/O og landet på en løsning med 1xBLU-80 og 3xBLU-32.

I samarbeid med Pål Solli fra LydRommet gjorde Widerøes teknikere en grundig jobb med å tilrettelegge flyets originale betjeningspaneler, headset og indikasjonslamper og koble dette opp mot Soundweb-systemets GPIO. I tillegg inngår en dbx DriveRack PX, der 120A subharmonic synthesizer-funksjonen brukes for å generere lavfrekvent støy/motorlyder, som via en 1.400 W forsterker og en subwoofer med lineær slaglengde på nesten seks centimeter lager svært realistiske vibrasjoner i hele kabinsimulatoren. Alt ble koblet opp på en lab-modell, og programmeringen ble utført i løpet av noen få intense dager. Det ble noen turer opp i hangaren for å teste på et ”ekte” fly hva som skjedde hvis man trykket først på den og så på den… Etter at alt var testet og godkjent på lab-modellen, ble det installert i simulatoren.

BSS Soundweb Londons unike mulighet for blanding av lyd- og logisk styring kom til sin rett, og Widerøes teknikere ble stadig imponert over hvor lett vi kunne løse oppgavene med dette verktøyet. Konklusjonen ble at ”det var et klokt valg”.

(Klikk på bildene for større visning)

Lab-oppsettet   Kan en lydmann skjønne noe av dette?    
Lab-oppsettet 
 
Kan en lydmann skjønne noe av dette tro?
   
London Architect er saker!   Utstyrsrack avionics style    
London Architect er saker...
 
Utstyrsrack Avionics style
 

 

Fra en touch-skjerm i operatør-stasjonen bak i flykroppen kan operatøren styre det hele, og overvåke at alt går riktig for seg. Dette ble løst med en PC som kjører London Architect i fullskjerm, med spesialdesignede ”custom panels”.

Custom Panel London Architect   Custom Panel London Architect   Touch-skjerm på operatørplass
London Architect Custom Panel
 
London Architect Custom Panel
 
Touch-skjermstyring fra operatørlosjen

Installasjonen har i ettertid blitt utvidet med flere funksjoner, hvor man enkelt kunne bygge videre på Soundweb London-systemet.

Det må også nevnes at Widerøe har lydanlegg i kantina, bestående av AKG trådløse mikrofoner, JBL-høyttalere, Crown forsterker og dbx ZonePro styring.

Ønsker du informasjon om BSS Soundweb, send gjerne en epost til Bjørn Magne Idland, eller ring 23 23 28 58.

Nyhetsarkiv Nyhetsarkiv 2013

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt!

Bjørn Magne
Idland

Bjørn Magne Idland

Vedlegg

Produkter