LydRommet

Ledende leverandør av profesjonell lyd

Nyheter

Nabucco på Fredriksten Festning

Publisert: 10.06.13 kl. 15:59

Monsterproduksjon levert av Konsertsystemer og Frontlite.

Annethvert år arrangeres det opera på Fredriksten Festning i Halden, i regi av Opera Østfold. Denne gangen falt valget på Nabucco, et storslått stykke skrevet av Guiseppe Verdi i 1841.

Produksjonsleverandørene blir hver gang valgt etter anbud, og denne gangen var det Konsertsystemer (lyd) og Frontlite (lys og scene) som stakk av med jobben. Parallelt med dette var Lydrommets egne gutter, Dag Stephen Solberg og Espen Andersen, hyret direkte fra Opera Øst.

Produksjonen var meget omfattende, med fullt orkester, over 100 skuespillere, 3 digitalmiksere, 64 kanaler trådløst, over 30 scenemonitorer og stor JBL VTX linearray.

Bemanning lyd:

  • FOH: Dag-Stephen Solberg
  • Monitor: Espen Andersen
  • Systemtekniker: Helge Bentsen
  • Myggmann: Markus Røsnes.

Trådløst

Det trådløse systemet besto av 56 kanaler Shure UHF-R og 8 kanaler AKG DMS700. Alle systemene brukte AKG CK77. Monitor ble avviklet på en Soundcraft Vi6. Denne var også master for alle 64 trådløse mikrofoner, som ble delt til front of house via MADI.

FOH

FOH var utstyrt med to beslektede miksere fra Harman; en Soundcraft Vi1 og en Studer Vista 1. Vi1 fungerte som mikser for orkesterets stage box (ca 50 kanaler), og sendte fire stereopakker med orkester til monitor. Selve showet ble avviklet fra Studer Vista 1. Her ble det også sendt output til PA-systemet, via Vi1 til stage box, over AES/EBU tie lines.

PA

PA-flaten besto av 16 stk JBL VTX V25 og 16 stk JBL VT4886, forsterket med 6 stk Crown V-rack. Av sidefills var det 8 stk VT4886. Scenemonitorene var en kombinasjon av JBL VP7212, VP7210 og PRX612M, totalt ca 25 i antallet.

Tilbakemeldinger

Forestillingen fikk strålende tilbakemeldinger, med blant annet terningkast 6 i Halden Arbeiderblad. I en anmeldelse 6. juni skrev de blant annet følgende:

”Responsen fra publikum har vært overbevisende. Musikken betagende vakker og framføringene storslåtte. Dette er Norges-promotering av fremste slag, og for Halden som by betyr det anerkjennelse og beundring for hva det er mulig å få til her i Østfold.

Det aktive elementet består i denne forestillingen av svært mange musikere. De tar i bruk festningsmurer, scene, publikumssletten og sideinnganger. Både profesjonelle og amatører lager et scenebilde og et lydteppe som er en gammel festning verdig.

Eventyret på Fredriksten festning skaper opera av høy kvalitet, og både for teknikere, administrasjon og kunstnere er det utrolig viktig å få bryne seg på en scene med så mange spektakulære muligheter.

Spektakulære scenebilder med imponerende kulisser. En scenografi laget av Øistein Hansen, som berører og imponerer. Hans Åke Sjøquist forvandler omgivelsene med lys etter handling og stemning. Det er svært god balanse mellom kor, orkester og solister. Vi tar hatten av for Dag–Stephen Solberg. Vigdis Djupang gir oss store koropplevelser, der samklang, renhet og presisjon står i høysetet. Vi holder pusten og opplever stor kunst.”

[Halden Arbeiderblad 6. juni 2013, ved Elisabeth Giske og Per Anders Hegre]

Nyhetsarkiv Nyhetsarkiv 2013