LydRommet

Ledende leverandør av profesjonell lyd

Lydteknikk

Kabling og kontakter

Publisert: 29.11.10 kl. 11:27

Hvordan å koble opp på riktig måte;

Det er nyttig å bruke litt tid på å lese gjennom brukerhåndbøkene for alt utstyret du bruker, fordi koblingsmåtene kan variere litt mellom de forskjellige produsentene – studer tegningene.

På balanserte mikrofoninnganger benyttes XLR-kontakter. Koblingsstandarden for denne type kontakter er: Pinne 1 - skjerm, Pinne 2 - varm (+ve) og Pinne 3 - kald (-ve).

Balansering er en metode å koble sammen lydutstyr på der eventuell støy i signalet blir kansellert. Dette skjer ved å bruke en 2-leder mikrofonkabel, omsluttet av en skjerm, der det ”varme” og ”kalde” signalet har motsatt polaritet. Eventuell interferens vil bli plukket opp med samme styrke og samme polaritet av begge ledere, og vil bli kansellert av mikrofoninngangens differensialforsterker. Du kan bruke ubalanserte signalkilder når de kobles som vist her, men ikke bruk ubalanserte kilder når fantomspenningen er slått på. Spenningen på pinne 2 og 3 i XLR-kontakten kan forårsake stor skade.

Linjeinnganger benytter 3-polete jackplugger (tip, ring, kappe) med 6,25 mm diameter.

Insert

En miksers insertpunkt kan være en 3-polet (stereo) jackkontakt med diameter 6,25 mm med bryter. Når en 3-polet stereo jackplugg settes inn i kontakten, blir signalkjeden brutt. Signalet blir sendt ut fra mikseren via pluggens tip, går gjennom det eksterne utstyret, og kommer tilbake til mikseren via pluggens ring. En spesiell Y-kabel har en stereoplugg i en ende, og to monoplugger til effektenhetens inngang og utgang i den andre.

Jordkompenserte utganger

Jordkompenserte utganger kan i praktisk bruk behandles som balanserte utganger. Jordkompensasjon hjelper til med å unngå brumsløyfer når mikseren mater ubalansert utstyr. På samme måte som en balansert utgang har jordkompenserte utganger med tre koblingspunkter, men pinnen som normalt kalles ”kald” har en ”Ground Sense” funksjon for å ”måle” jordpotensialet, for dermed å kunne kansellere brum som måtte finnes på utgangen.

Koblingsstandarden for XLR-kontakter er: Pinne 1 – skjerm, Pinne 2 – varm, Pinne 3 – Ground Sense.

For jackplugger er koblingsstandarden: Tip – varm, Ring – Ground Sense, Kappe – skjerm.


Hvis inngangen til den etterfølgende enheten er balansert kan man anse Ground Sense-lederen som ”kald”, slik at den kan kobles som en normal, balansert kobling. Hvis inngangen har en ubalansert jack-kontakt, bør en to-leder (balansert) kabel brukes. Ubalanserte plugger kan også settes inn i jordkompenserte utganger, men en får da ingen kansellering av brum.

Lydteknikkarkiv Lydteknikkarkiv Lydteknikk

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt!

Øystein
Johnsen

Øystein Johnsen