LydRommet

Ledende leverandør av profesjonell lyd

Lydteknikk

Å velge riktig mikrofon

Publisert: 29.11.10 kl. 11:27

Valg av mikrofon avhenger av hvilken situasjon den skal brukes i, og av individuelle preferanser. Grovt sett kan vi dele mikrofoner inn i to hovedtyper; dynamiske mikrofoner og kondensatormikrofoner.

Dynamiske mikrofoner

En robust konstruksjon som består av en tynn membran festet til en spole laget av tynn ledning, og som ligger rundt en magnet. Variasjon i lufttrykket på membranen vil kunne få spolen til å lage litt strøm, som vi kan forsterke med en mikrofonforsterker.

Dynamiske mikrofoner er relativt billige, robuste og trenger ingen driftsspenning. De er bra alt-mulig-mikrofoner i situasjoner med ganske høyt lydtrykk, og brukes mye i livesituasjoner, både til stemmer og elektronisk forsterkede instrumenter.

De er ikke like følsomme for høye frekvenser som kondensatormikrofoner.

Se vårt utvalg av dynamiske mikrofoner

Kondensatormikrofoner

En type mikrofon som plukker opp lyd ved hjelp av en tynn, fleksibel membran av elektrisk ledende materiale som er plassert i nærheten av en metallplate – i motsetning til den ”tunge” konstruksjonen med membran og spole i dynamiske mikrofoner.

Kondensatormikrofoner er svært følsomme for svake lyder og høye frekvenser. På grunn av den høye kvaliteten, blir de ofte brukt i studiosammenheng.

Kondensatormikrofoner behøver strøm for å fungere, og den vanligste kilden er +48V fantomspenning. Fantomspenning brukes til å danne en elektrisk ladning mellom membranen og metallplaten. Den skaffer også strøm til en liten forsterker inne i mikrofonhuset som forsterker de ytterst små strømmene som membranbevegelsene gir.

Se vårt utvalg av kondensatormikrofoner

Retningskarakteristikker

Retningskarakteristikken (Polardiagrammet) refererer til de områdene som mikrofonen ”plukker opp” lyd fra. Det er viktig å velge mikrofon med riktig karakteristikk for ikke å plukke opp andre lyder enn de du vil ha, eller miste lyd som du trenger.


KULEKARAKTERISTIKK - OMNI

Den enkleste typen mikrofonkarakteristikk. En 360 grader retningskarakteristikk betyr at mikrofonen plukker opp lyd like bra fra alle retninger. En slik karakteristikk er ideell til vokalgrupper, publikums- og atmosfærelyd, men er temmelig utsatt for problemer med feedback.


NYREKARAKTERISTIKK – CARDIOID
Det nyreformede polardiagrammet viser at mikrofonen er mest følsom for lyd som kommer forfra. Mest brukt i innspillingssituasjoner, eller når en vil plukke opp lyd i hovedsak fra én retning. I livesituasjoner benyttes ofte dynamiske nyremikrofoner, fordi de reduserer uønsket lekkasje av lyd fra andre lydkilder, og dermed minsker risikoen for feedback.


SUPERNYRE – HYPER-CARDIOID

Ligner på nyre, men plukker off lyd fra større avstand til lydkilden. Brukes ofte som live vokalmikrofon, og dialog i tv- og filmopptak,  fordi den gir best beskyttelse mot uønsket lekkasje og feedback.


ÅTTETALL – FIGURE OF EIGHT

Lyd plukkes opp forfra og bakfra, men ikke fra sidene. Denne karakteristikken brukes mest i studio for å plukke opp to personer som prater, eller vokalister som synger sammen, soloartister som vil ha atmosfæren av rommet med i lyden.

Kilde: Soundcraft Guide to Mixing

Lydteknikkarkiv Lydteknikkarkiv Lydteknikk

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt!

Anders
Nannestad

Anders Nannestad